Aceasta e versiunea originală a tastaturii, aşa cum este descrisă în manualul hardware. Pentru scopul acestui proiect am să redau aici schema electrică a acestei versiuni, precum şi cablajul (re)desenat de mine în vederea folosirii ca butoane a unor switch-uri din seria MX fabricate de firma Cherry Electrical. Acest cablaj este pur şi simplu teoretic, adică arată ce anume ar trebui făcut în ziua de astăzi pentru a construi o tastatură CoBra cu layout identic cu cel original. Eu n-am mai asamblat acest cablaj efectiv, ci am considerat că din moment ce l-am asamblat o dată cu succes în anii '90 poate fi considerat "Construit cu succes". Varianta originală folosea un cu totul alt tip de switch-uri, care erau fabricate la vremea respectivă de intreprinderea Electromureş din România şi se încastrau unele în altele pentru o stabilitate mai bună (vezi fotografiile de la sfîrşitul acestei pagini). Cablajul pe care l-am redesenat respectă layout-ul original al tastaturii CoBra precum şi proporţiile tastelor originale, dar am făcut o mică modificare faţă de cablajul original, anume conectorul cablului care leagă tastatura de placa de bază (vezi comentariul de lîngă scheme de mai jos).
Layout-ul tastaturii originale este cel din fotografia de mai jos, care arată tastatura asamblată şi folosită de mine la începutul anilor '90. În caz că vă întrebaţi de ce tastele sînt cam îngălbenite, este din cauză că la vremea respectivă, după ce am terminat de asamblat tastatura, am decis să aplic peste faţa inscripţionată a tastelor nişte lac de unghii transparent pentru a proteja inscripţiile contra ştergerii prin frecare la contactul cu degetele. La vremea respectivă lacul era perfect transparent, dar în timp s-a ingălbenit.
Dimensiunile tastelor sînt următoarele:
PG EDT, DEL
1.25 x 1
TAB
1.75 x 1
CAPS SHIFT, SYMBOL SHIFT
2 x 1
SPACE
8 x 1
ENTER
0.75 x 2 x 1.5 x 1
restul tastelor
1 x 1
Schema tastaturii - v.0
NOTĂ:
Versiunea originală a tastaturii folosea un conector cu 1 x 20 pini spre placa de bază. Pe placa de bază, conectorul de legătură avea 2 x 10 pini. Deci folosind un cablu panglică cu 20 fire, capătul dinspre placa de bază se putea lega la conector civilizat, pe cînd capătul dinspre placa tastaturii trebuia răsfirat ca o mătură pentru a acoperi o lăţime de două ori mai mare.
De aceea am desenat acest cablaj al tastaturii originale cu un conector cu 2 x 10 pini pentru a obţine un mod civilizat de conectare la placa de bază printr-un cablu panglică cu 20 fire cu conectori de 2 x 10 pini la ambele capete.
Cablajul imprimat - v.0
Construcţia efectivă (executată în anii '90)
Atunci cînd am asamblat eu CoBra pentru prima oară, prin '91-'92, am decis să fac o carcasă separată pentru tastatură. În ea am pus tastatura propriu-zisă şi difuzorul (o cască telefonică). Legătura cu calculatorul era făcută printr-un cablu panglică cu 20 de fire, între o mufă aflată pe carcasa tastaturii şi o mufă aflată pe carcasa calculatorului. Tastatura arăta cam aşa: