Construit cu succes

Tastatura - Versiunea 1.0


Urmează descrierea unei tastaturi uşor modificate faţă de versiunea originală. În timp ce schema electrică este identică cu a v.0, am decis să modific puţin layout-ul tastaturii, mutînd tasta "GRAPH NORM" de pe rîndul din mijloc pe rîndul al doilea de jos, între tastele "CAPS SHIFT" şi "Z". În acelaşi timp am mărit tasta "CAPS LOCK", făcînd-o de aceeaşi mărime cu tastele "CAPS SHIFT" şi "SYMBOL SHIFT". Astfel tastatura capătă puţin mai multă simetrie, după cum se vede în desenul de mai jos pe care l-am făcut ca plan iniţial cînd m-am apucat de lucru.

It appears you don't have a PDF plugin for this browser. No problem... you can click here to download the PDF file.



Afară de aceste modificări, după cum se poate vedea şi în desenul de mai sus, tastele sînt acum inscripţionate în culori graţie faptului că le-am comandat la o firma specializată pe producţia de taste personalizate.

Dimensiunile tastelor sînt următoarele:

PG EDT, DEL, TAB 1.25 x 1
CAPS LOCK, CAPS SHIFT, SYMBOL SHIFT1.5 x 1
SPACE 8 x 1
ENTER 0.75 x 2 x 1.5 x 1
restul tastelor 1 x 1


Schema tastaturii - v.1.0

It appears you don't have a PDF plugin for this browser. No problem... you can click here to download the PDF file.


NOTĂ:



Versiunea originală a tastaturii folosea un conector cu 1 x 20 pini spre placa de bază.

Pe placa de bază, conectorul de legătură avea 2 x 10 pini.

Deci folosind un cablu panglică cu 20 fire, capătul dinspre placa de bază se putea lega la conector civilizat, pe cînd capătul dinspre placa tastaturii trebuia răsfirat ca o mătură pentru a acoperi o lăţime de două ori mai mare.

De aceea am proiectat cablajul tastaturii v.1.0 cu un conector cu 2 x 10 pini pentru a obţine un mod civilizat de conectare la placa de bază printr-un cablu panglică cu 20 fire cu conectori de 2 x 10 pini la ambele capete.


Cablajul imprimat - v.1.0

Am proiectat tastatura folosind switch-uri din seria MX fabricate de firma Cherry Electrical. Tastele propriu-zise (capacele de plastic cu inscripţii) au fost comandate la o firmă specializată pe producţia de tastaturi personalizate. Fișierele Gerber corespunzătoare acestui cablaj imprimat pot fi descărcate sub forma unei arhive ZIP.

It appears you don't have a PDF plugin for this browser. No problem... you can click here to download the PDF file.

Construcţia efectivă

La construcția efectivă, ceva mai multă bătaie de cap am avut cu sistemul de echilibrare a tastei SPACE, care a constat într-o bucată de sîrmă groasă de oțel, pe care a trebuit s-o îndoi la niște dimensiuni foarte precise, și din două piese foarte mici de tablă subțire tăiate, găurite și îndoite la 90° și care ghidează bucata de sîrmă groasă în două puncte (vezi imaginea a treia de mai jos). Aceste două piese sînt fixate cu șuruburi și piulițe M2 de placa de cablaj imprimat, după care sînt rigidizate cu niște clei.

Pe spatele cablajului, am aplicat niște SuperGlue pe capetele de plastic ale switch-urilor care trec prin placa de cablaj, pentru a fi sigur că butoanele nu vor începe să se miște în timp.

Difuzorul folosit este unul miniatură cu impedanța de 150 ohmi și putere de 0.015W și pe care l-am fixat pe placa de cablaj cu două bucăți de Sticky Tac (un soi de plastilină aderentă).


Am mentinut abordarea mea originală de acum 20 de ani, de a construi fizic tastatura într-o carcasă separată de cea a calculatorului propriu-zis. Ca urmare, am avut o grămadă de bătaie de cap cu construcția unei carcase de plastic pentru tastatură. A trebuit să pun la punct o "tehnologie" de fabricație, în condiții destul de artizanale. Mai jos afișez cîteva imagini mai semnificative cu "procesul de fabricație":